سلامت جنسی زوجین

بازدید: 11 بازدید

تقدیم به
همه زوج‌هایی که از این آموزش‌ها برای
گذر از چالش‌های جنسی و دوام عشق در زندگی زن و شوهری بهره می‌گیرند…

دکتر آرمین فیروزی
متخصص روانشناسی بالینی و روان درمانی
WWW.Drfirouzi.com

مشاوره جنسی چیست و با چه اهدافی صورت می گیرد؟
روابط جنسی به عنوان یک بخش اساسی از روابط عاطفی و زن و شوهری محسوب می شود. بسیاری از افراد با مشکلات و نگرانی های مختلفی در این زمینه مواجه هستند که گاهاَ رضایت جنسی و رضایت از زندگی زن و شوهری¬شان را مختل کرده است. در چنین شرایطی مشاوره و درمان مشکلات .و اختلالات جنسی توسط متخصص روانشناسی بالینی و روان درمانی (سکس تراپیست) با سه هدف کمک به پذیرش و درک نیازهای جنسی بین زن و شوهر، رفع مشکلات و اختلالات جنسی و غنی سازی روابط جنس صورت می¬گیرد که نتیجتاَ باعت گذر زوج¬ها از چالش¬های فلج کننده و دوام عشق در زندگی زن و شوهری می¬شود.
آیا همه زوج ها به مشاوره جنسی نیاز دارند؟
مشاوره جنسی توسط متخصص مشاوره و روان درمانی اختلالات جنسی که عمدتاَ زوج درمانگران با تجربه هستند، یک منبع مهم برای بهبود روابط جنسی و فرصتی استثنائی برای ارتقای سلامت جنسی در هویت زن و شوهری است. این فرصت به افراد کمک می¬کند نیازها و چالش¬های جنسی خود را بهتر درک کنند و با کمک توصیه¬های مشاوره¬ای تخصصی و گاهاَ زوج درمانی، کمیت و کیفیت زندگی جنسی خود را ارتقاء دهند.
آیا زندگی جنسی با ابعاد دیگر زندگی زن و شوهر نیز در ارتباط است؟
درباره ازدواج و رابطه جنسی مطالب زیادی نوشته و خوانده شده، اما در اغلب موارد نفع چندانی برای مخاطب نداشته است. تمام مشکلاتی که در عشق، زندگی جنسی و ازدواج وجود دارد می‌تواند ناشی از فرآیندهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و روانشناختی¬ای باشد که در درون افراد با یکدیگر ارتباط دارند. عشق و سکس به عنوان یکی از چالش¬های اصلی بشریت محسوب می¬شود و آزمونی است مهم برای سنجش عقل سلیم و علاقه اجتماعی.
فروید معتقد است که سلامت روان را می¬توان بر اساس توانایی فرد در عملکرد خوب و مناسب در دو حوزه برآورد کرد: عشق و کار. وقتی فردی با حداقل ترس و تعارض قادر به دادن و گرفتن محبت است، ظرفیت برقراری روابط واقعاَ عاشقانه و صمیمانه را با دیگران دارد. مشخصه عشق پخته، صمیمیت است که ویزگی خاص در روابط بین دو نفر است و ارتباط جنسی به عنوان کاتالیزوری برای ایجاد، حفظ و بسط ارتباط صمیمانه است.
تعامل عشق و کارکرد جنسی در زندگی زن و شوهری
تمایلات و عملکرد جنسی به عنوان یکی از ابعاد عشق در زندگی زن و شوهری نقش اساسی دارد. رابطه جنسی 3 کارکرد دارد:
نخست، در خدمت تولید نسل است. شهوت، مشوقی است که طبیعت در درون موجودات زنده قرار داده است تا با وسوسه کردن آن¬ها، گونه¬ها بقا پیدا کنند. مذهب و قوانین کشوری، ازدواج را تنها جایگاه مجاز رابطه جنسی می¬دانند و هر نوع فعالیت جنسی خارج از ان را مطرود می¬دانند..
دوم، رابطه جنسی می¬تواند به عنوان ابزاری برای ارضای شخصی و لذت به کار گرفته شود. زمانی که انسان آموخت که از اجبار طبیعت (حاملگی) بگریزد، رابطه جنسی از فرایند زاد و ولد صرف، مستقل شد.
کارکرد سوم رابطه جنسی، اتحاد است. رابطه جنسی، ابزاری است که می¬تواند دو نفر را بیش از هر چیز به یکدیگر نزدیک کند و در کنار هم نگه دارد. با رابطه جنسی، دو نفر می¬توانند از نظر جسمی و روحی باهم یکی شوند. و البته این عملکرد، لذت را نیز فراهم می¬آورد؛ اما تفاوتی اساسی با لذتی که به عنوان کارکرد دوم مطرح شد، دارد. «رضایتمندی» در اینجا عمیق¬تر و پایدار است. در این جا فرد می¬بخشد در حالی که در لذت¬گرایی به دنبال تنوع¬گرایی است و بر ارضای موقتی متکی است، اتحاد در جستجوی ثبات و شادکامی آینده است.
احساس ذهنی عشق ممکن است هر 3 کارکرد جنسی را به خدمت بگیرد. کارکرد اول و سوم برنامه¬ای درازمدت را شامل می¬شود ولی کارد دوم، یعنی تمایل به جستجوی ارضای صرف، ارزش‌های اجتماعی و انسانی را نادیده می¬گیرد. در عصر حاضر، به نظر می¬رسد که کارکرد اول رابطه جنسی، حذف و کارکرد سوم آن نیز دست نیافتنی شده است. لذا، مفهوم رابطه جنسی صرفاَ برای کسب لذت، بسیار فراگیر شده است و افراد را از ارضای عمیق¬تر، عشق پایدار، وفاداری و فداکاری محروم می¬سازد.

 

معجزه¬ای به نام صمیمیت در هویت زن و شوهری
ویزگی اساسی هویت زن و شوهری، «صمیمیت» است. صمیمیت را می¬توان به صورت میزانی از احساس نزدیکی و مراقبتی که هر عضو زوج نسبت به هم احساس و ابراز می¬کنند، تعریف کرد. شیوه ابراز صمیمیت زن و شوهری، از نیازها و انتظارات آن¬ها که از خانواده اصلی¬شان نشات گرفته، تاثیر می¬پذیرد. نگرانی اولیه زوج¬ها داشتن رابطه صمیمانه و عاشقانه است. چرا که فقدان رابطه صمیمانه می¬تواند به روابط استرس¬زا و در نهایت باعث ختم رابطه شود. صمیمت در قلب روابط تقویت کننده عاطفی قرار دارد و با روابط مثبت و رضایت¬ بخش همبسته است.
زندگی جنسی: سازگاری و رضایت جنسی در هویت زن و شوهری
سازگاری یا هماهنگی جنسی، یکی از اصول تفاهم زندگی زن و شوهری محسوب می¬شود، چرا که ازدواج نهادی قانونی برای ارضای غریزه جنسی است. عجیب آن که، رضایت جنسی متقابل در ازدواج¬های امروزی بیشتر یک استثناست تا قاعده¬ای کلی. این که رضایت جنسی در بسیاری از ازدواج¬ها رو به کاهش است و پدر و مادرها انگیزه و بستر مناسبی برای فرزندان فراهم نمی¬کنند تا به پختگی اجتماعی، عاطفی و عقلی مناسب برسند، یک واقعیت است.
آیا زندگی جنسی تشنه تکنیک است یا تعاملات کمی و کیفی زن و شوهر؟
از ¬آن جا که فراوانی ناخشنودی جنسی بسیار بالاست، انبوهی از کتاب¬ها در زمینه بهبود رابطه جنسی زن و شوهری نوشته شده است. مطالب زیادی در مورد ضرب آهنگ جنسی مرد و زن و نحوه غلبه بر موانع مربوطه، به نگارش در آمده است. مردم مشتاقانه در جستجوی چنین مطالبی هستند، با این امید که پاسخی برای عطش خود به داشتن تجاربی لذت بخش پیدا کنند. اما به راستی این سوال مطرح است که احساس جدید خشنودی جنسی افراد از توصیه¬های فنی و تکنیکی کتاب¬ها ناشی شده یا از نگرش جدید زن و شوهری مأیوس که با اشتیاقی دو جانبه برای انجام تکلیفی مشترک، مجددا با یکدیگر ترکیب شده¬اند. بسیار احتمال دارد این شراکت نسبت به آن چه در ازدواج صورت گرفته است، اتحادی عمیق¬تر و پایدارتر در اهداف و علایق ایجاد کند؛ اما یک تکنیک جدید به تنهایی نمی¬تواند اثراتی دایمی داشته باشد یا یک پیوند رو به زوال را از فروپاشی برهاند.
آیا جذابیت جنسی برای دوام عشق کافیست؟
بدون شک هر فردی به لحاظ جنسی به نوع خاصی از افراد جنس دیگر بیشتر جذب می¬شود تا سایر افراد آن جنس. تجارب قبلی و گرایش¬های فردی منجر به ترجیحات شخصی می¬شوند. هرچند بعضی مواقع اتفاق می¬افتد که یک نفر فقط یک نوع را ترجیح دهد، ولی این ترجیح صرفاَ در فرایند «آشنایی و جلب محبت» اهمیت دارد. پس از ازدواج، عوامل دیگری در رابطه جنسی حکمرانی می¬کنند. مطلوب¬ترین «نوع» هم ممکن است به زودی تمام جذابیت خود را از دست بدهد.
آیا زندگی جنسی نیاز به مهارت¬های عاشقانه دارد؟
وقتی دو نفر وارد رابطه جنسی می¬شوند، هر کدام، شخصیت خود، انبوهی از تجارب گذشته و البته، ساختار فیزیکی خود را به این رابطه می¬آورند. اگر آن¬ها به معنای واقعی کاملا باهم هماهنگ باشند، یک اتفاق فوق¬العاده رخ داده است. عشق بازی یک هنر است، که مانند هر هنر دیگری، تکامل آن نیازمند آموزش است و هر چه آن¬ها هنرمندان بهتری باشند، بهتر و سریع¬تر باهم هماهنگ می¬شوند. اما حتی اگر این هنر را به هیچ عنوان نداشته باشند، و حتی اگر نگرش¬های اولیه¬شان با یکدیگر متفاوت باشد، می¬توانند در کنار یکدیگر بیاموزند و فقط کافیست فرصت آموختن را برای یکدیگر فراهم کنند. لذا هر ارتباط جنسی یک فرایند سازگاری متقابل است، به شرط آن که فراتر از عملی صرفاَ شهوانی باشد.
زندگی جنسی چگونه به عنوان فیوز زندگی زن و شوهری عمل می کند؟
گفتیم که نیرو محرکه و چسب عشق در هویت زن و شوهری، رابطه جنسی است. به همین دلیل اگر اختلالی در هویت جنسی (زندگی جنسی) زن و شوهر ایجاد شود، تعارضاتی در رابطه ایجاد می¬شود که می¬تواند موجب تردید عشق و علاقه و افزایش نگرانی زن و شوهر درباره پایداری ارتباط و عشق شود.
«یکی از اصلی¬ترین عوامل زمینه ساز تعارضات زن و شوهری و حتی طلاق، اختلال در کیفیت زندگی جنسی و نبود رضایت جنسی در هویت زن و شوهری است». عامل رضایت از زندگی جنسی و کیفیتش، به عنوان مولفه¬ای کلیدی در ارزیابی افراد از کیفیت زندگی زن و شوهری و تداوم رابطه شان محسوب می¬شود.
سهم دانش و نگرش جنسی در زندگی جنسی رضایت¬بخش
عملکرد جنسی و جنسیت، بخش برجسته¬ای از زندگی زن و شوهری است. دانش و نگرش جنسی، چگونگی دیدگاه همسران را در موقعیت¬های جنسی متاثر ساخته و در آشکار ساختن چگونگی آموخته¬های آن¬ها در میل، برانگیختگی، انزال و ارگاسم بسیار کارساز است. برخورداری از آموزش در حوزه مهارت¬های ارتباطی و جنسی لازم، می¬تواند فرد را در دستیابی به شناخت خوب درباره مسایل جنسی یاری داده و اگاهی او را افزایش می¬دهد. دانش و اگاهی درباره مسایل جنسی، زندگی را تغییر داده و آن¬ها را بهتر می‌کند و فقدان آگاهی و نداشتن خلاقیت و مهارت¬های خوب جهت میل¬گیری، برانگیختگی و ورود به رابطه جنسی، می¬تواند تعاملات میان فردی را به خطر بیاندازد و زندگی زن و شوهری را متاثر سازد. فقدان برخورداری از داتش جنسی کافی و فراگیر بودن نگرش¬های اشتباه درباره این موضوع، از مشکلات چشمگیر خانواده¬های ایرانی است. زنان و مردان در جامعه سنتی ما هنوز به وظایف خود درباره فراهم آوردن لذت برای دیگری آگاهی ندارند و معمولاَ رابطه جنسی، یک طرفه انجام می‌شود. با توجه به زمینه¬های فرهنگی موجود درباره رابطه جنسی و به خصوص نقش زنان در این رابطه، می¬¬توان گفت زنان با دشواری¬های بیشتری روبرو هستند. هر چند، گرایش¬های جنسی ذاتی هستند اما نگرش و رفتارهای جنسی آموختی¬اند.
تعریف و اهمیت عملکرد جنسی
عملکرد جنسی به عنوان یکی از مولفه‌های مهم سلامت و کیفیت زندگی است و مطابق با نظر سازمان جهانی بهداشت، عملکرد جنسی تحت تأثیر عوامل زیست شناختی، روان شناختی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، اخلاقی، تاریخی و مذهبی قرار دارد. اختلال در عملکرد جنسی تاثیر منفی روی کیفیت زندگی زنان و مردان دارد.
عملکرد جنسی بخش مهمی از سلامت و بخش جدایی ناپذیر از زندگی برای رسیدن به اوج لذت جنسی تعریف می¬شود که موجبات بهزیستی با کیفیت بالای زندگی را فراهم می¬کند. عملکرد جنسی، مجموعه¬ای از جنبه¬های روانی- جنسی، در واقع همان سیکل پاسخ جنسی است که به واسطه فعل و انفعالات پیچیده عوامل روانی، اجتماعی، محیطی و بیولوژیکی صورت می¬گیرد. به عبارتی، عملکرد جنسی به توانایی پاسخ جنسی در مراحل مختلف چرخه جنسی مربوط می¬شود و اختلال عملکرد جنسی به عنوان آسیب در یک یا چند مرحله از پاسخ چرخه جنسی اطلاق می‌شود. عملکرد جنسی سالم جهت تعامل مناسب زن و شوهری، لذت دوجانبه، حل تعارضات و در نهایت برای تجربه کردن یک ازدواج موفق و شاد، ضروری است.
نقش هیجان و تاثیر آن در زندگی جنسی زن و شوهر چگونه است؟
زندگی جنسی سالم، بخش مهمی از یک رابطه زن و شوهری سالم را تشکیل می¬دهد و نادیده گرفتن آن، باعث دوری بیشتر زن و شوهر از یکدیگر می¬شود. وقتی در یک رابطه طولانی مدت قرار می¬گیریم، به آن عادت می‌کنیم و به دنبال آن، یکنواختی در زندگی ایجاد می¬شود. شواهد بیولوژیکی وجود دارد که تجربیات جدید موجب ترشح دوپامین در مغز می¬شود. دوپامین یک پیام‌ رسان شیمیایی است که بر مرکز لذت در مغز اثر می‌گذارد. به همین دلیل است که در روابط جدید خیلی زود هیجان زده می¬شویم، چون همه چیز تازه است و مغزمان هم بر اساس آن واکنش نشان می¬دهد.
واضح است که نمی¬توانیم هر وقت این هیجان کم رنگ شد یا از بین رفت، شریک جنسی (همسر)‌‌ را عوض کنیم، اما می¬توانیم عوامل دیگر را تغییر دهیم. یک زمان جدید، مکان جدید یا موقعیت جدید می¬تواند حال و هوای هر دو را برگرداند. بنابراین یکی از اصلی¬ترین چالش¬هایی که زن و شوهر با آن دست و پنجه نرم می¬کنند و آن را تجربه می¬کنند، یکنواختی در زندگی زن و شوهری است. این یکنواختی می¬تواند به دلیل تکرار مداوم در زندگی ایجاد شده و باعث سردی رابطه میان زن و شوهر شود. مشکلات زیادی به دلیل عدم تنوع و نبود هیجان در زندگی جنسی زن و شوهر می¬تواند به وجود بیاید و حتی باعث افسردگی، اضطراب، خیانت و مسایل دیگری شود، بنابراین می¬توان گفت یکی از تکالیف زن و شوهر در مسیر زنده نگه داشتن عشق در هویت زن و شوهری، دوری از تکرار و یکنواختی است.
اصول 5 گانه ارزیابی زندگی جنسی در هویت زن و شوهری
زن و شوهر زندگی جنسی¬شان را بر اساس اصول زیر می¬توانند ارزیابی کنند:
اصل اول: هویت جنسی منسجم بین زن و شوهر.
اهمیت زندگی جنسی و جایگاه قائل شدن برای آن به عنوان یک هویت بین زن و شوهر می¬تواند باعث شود تا تمام قوای خود را برای حل چالش¬های جنسی به کار گیرند. این که زن و شوهر چقدر زندگی جنسی¬شان را پایش می¬کنند و در جهت غنی¬سازی رابطه و کارکرد جنسی سالم، گام بر می دارند، بستگی نزدیگی به جایگاه هویت جنسی در قلب رابطه زن و شوهری آن¬هاست. شاید در ارزیابی هویت جنسی یک زن و شوهر مشخص شود که زندگی زوجی آن¬ها منهای زندگی جنسی است و شکایتی از این وضعیت نداشته باشند. در زن و شوهری دیگر، شاید تعارضات جنسی شدید و عمیقی وجود داشته باشد و به طور صریح خواهان حل و فصل چالش¬های جنسی باشند. در هر صورت میزان دسترسی و کمّیت رابطه جنسی همراه با کارکرد سالم و بهینه توام با رضایت جنسی برای زن و شوهر مطرح است.
اصل دوم: بررسی هیجان، هدف محور یا لذت محور بودن و تحلیل عملکردی رفتار جنسی در بافت ارتباطی زن و شوهر.
دروازه ورودی عملکرد جنسی زن و شوهر، میل و انگیزش جنسی است. این که آیا:
 زن و شوهر برای ورود به چرخه کارکرد جنسی، هیجان لازم و کافی را در رابطه دارند؟
 آیا زن و شوهر با هدف عملکرد عالی وارد رابطه می¬شوند، یا فقط هدفشان لذت بردن از تعامل جنسی است؟
ثابت شده که لذت محور بودن تعامل و رابطه جنسی، می¬تواند زن و شوهر را نسبت به اختلالات جنسی تا حدودی زیادی ایمن کند و یا این که چالش¬های جنسی را به راحتی حل و فصل کند.
اصل سوم: گفتگوی جنسی (بررسی صمیمت جنسی بین زن و شوهر).
 آیا زن و شوهر فرصتی برای آماده سازی همدیگر خلق می کنند؟
 چگونه در مورد لذت بخش¬ترین تعاملشان به صحبت و گفتگو می¬پردازند؟
 آیا تعاملات کلامی و صمیمانه برای باز کردن دروازه ورودی کارکرد جنسی¬شان وجود دارد؟
 آیا به راحتی از افکار، ایده¬ها، رفتارها و احساسات خود درمورد تعامل جنسی صحبت می‌کنند؟
اصل چهارم: فرصت سازی برای ورود به رابطه جنسی و شروع چرخه کارکرد جنسی (بررسی سهم هر عضو زوج در زندگی جنسی زن و شوهری).
 آیا زن و شوهر مسئولیت لذت دهی به همدیگر را می¬پذیرند؟
 چگونه مسئولیت چرخه کارکرد جنسی همدیگر را می¬پذیرند؟
اصل پنجم: تمرین هدفمند و کار با چرخه جنسی اختصاصی زن و شوهری
 آیا زن و شوهر سلامت در مراحل چرخه پاسخ جنسی همدیگر را پایش می¬کنند؟
آیا زن و شوهر می¬توانند مرحله به مرحله کارکرد جنسی را با کمک یکدیگر طی کنند؟
اگر چالش¬ها در زندگی جنسی زن و شوهری مربوط به هر کدام از مراحل میل، تحریک، هیجان، ارگاسم، انزال و تسکین یا رضایت جنسی در چرخه کارکرد جنسی زن یا شوهر باشد، اختلال محسوب شده و در غیر این ضورت، تحت عنوان مشکل جنسی مطرح می¬شود.
ابعاد مختلف مشکل یا اختلال جنسی در زوج¬ها چگونه است؟
اگر چالش جنسی نمایان شده، از ابتدای زندگی زن و شوهری وجود داشته، مشکلی دائمی محسوب می¬شود و در صورتی که زن و شوهر در ابتدای ازدواج زندگی جنسی رضایت بخشی از نظر کمّیت تعداد دفعات رابطه جنسی و کیفیت آن داشته باشند، چالش جنسی¬شان اکتسابی تشخیص داده می¬شود. همچنین، در صورتی که زن و شوهر فقط در بعضی موقعیت¬های زمانی یا مکانی با چالش جنسی درگیر باشند، چالشی موقعیتی دارند و اگر در همه موقعیت¬ها درگیر باشند، چالش جنسی¬شان عمومی یا فراگیر محسوب می¬شود.
مروری بر شایع¬ترین چالش¬های جنسی در کارکرد جنسی زن و شوهر:
1. چالش های میل جنسی، که می تواند بین زن و شوهر مشترک باشد:
میل جنسی بازداری شده: این اختلال به فقدان اشتهای جنسی و فقدان ذهنی میل برای فعالیت جنسی بین زن و شوهر اشاره دارد.
انزجار جنسی: تنفر شدید و انزجار از همه تماس¬های جنسی
از مهمترین علل این نوع چالش¬های جنسی می¬توان به موارد زیر اشاره داشت:
 مشکلات هورمونی، الکلیسم و بیماری¬های مزمن جسمی
 استرس، اضطراب و افسردگی
 مشکلات ارتباطی
 تعارضات فلج کننده زن و شوهری
 خصومت
 ضربه جنسی
 تغییرات عمده زندگی
 مرگ عزیزان و تولد فرزند
 موقعیت جدید جغرافیایی
 پیام های خانواده های اصلی
 عدم جذابیت همسر
توصیه¬های درمانی
 فرصتی برای خلوت خصوصی زن و شوهری
 مشق روتین روزانه (نوشتن داستان معاشقه یا یادآوری خاطرات خوب جنسی زن و شوهری و صحبت در مورد آن¬ها)
 تمرین میل دهی منقطع و مقاومت توسط همسر
 تمرین میل دهی پیوسته همراه با تصور و تجربه بدترین احساس
 تمرین لمس اندام تناسلی توام با میل دهی دو طرفه در قالب یک دوئل تناقضی بین زن و شوهر و استفاده از پیامدهای آن
2. اختلال تحریک یا انگیزش جنسی در زن
این اختلال در حقیقت نوعی بازداری تحریک عمومی پاسخ جنسی در مرحله تحریک و هیجان جنسی است.
از جمله علل مهم این اختلال می توان به موارد زیر اشارهداشت:
 احساس گناه
 خصومت
 تعارض درونی بین میل به انجام عمل جنسی و ترس ناخودآگاه از آن یا احساس گناه
 داروها
 شرطی شدن منفی وابسته به تجارب جنسی گذشته
 پیام¬های منفی والدین در مورد عمل جنسی (این پیام¬ها در طول دوران رشد منتقل شده¬اند).
 اضظراب ناشی از فقدان دانش جنسی و انتظارات غیر واقع بینانه
توصیه¬های درمانی
1. پیگیری مسائلی که زن را از ادامه فعالیت جنسی و تکمیل چرخه کارکرد جنسی باز می‌دارد.
2. بررسی و حل و فصل مسائل درون روانی در زن.
3. مسائل کنونی شامل صمیمیت، مسایل مالی، کودکان، کار و …
4. فرصت سازی برای ورود به تعامل جنسی در ارتباط زن و شوهری.
5. لمس توام با تحریک از جانب مرد.
6. لمس توام با تحریک از جانب مرد با هدایت ربات گونه زن (سناریو زنده توسط زن در قالب یک ربات).
7. استفاده از دوئل زن و شوهری همراه با پیامدهای آن جهت استفاده از اندام تناسلی مرد توسط زن.
اختلال ارگاسم
در این جا، زن ممکن است خیلی تحریک و تهییج شده باشد اما به ارگاسم یا اوج لذت جنسی نرسد. ممکن است همیشگی یا در بعضی شرایط و موقعیت ها رخ دهد.
از جمله علل این اختلال می¬توان به موارد زیر اشاره داشت:
 پیروی از مدل تفکر لمس مساوی با دخول: این مدل تفکر به عنوان علت اصلی اختلال ارگاسم در زنان مطرح است. به عبارتی، افرادی که از این مدل تفکر پیروی می¬کنند در هر وعده لمس و رفتار جنسی تمام تلاش خود را برای رسیدن به ارگاسم انجام می‌دهند.
 خصومت نسبت به شریک جنسی
 فنون جنسی غیرموثر و ماشینی
 اضطراب
 آموزش¬های خانوادگی منفی در مورد رابطه جنسی زن و شوهری
 فقدان دانش جنسی در مورد چرخه جنسی و بدن خود، فقدان اطلاعات در مورد محرک¬های مثبت جنسی خود، احساس گناه، ترس از دست دادن کنترل خود، خشم آشکار و انگیزه های ناخودآگاه
 علل فیزیکی مثل هورمون¬ها، داروها، افسردگی و داروهای ضد افسردگی، آسیب عصبی و دیابت پیشرفته
توصیه¬های درمانی:
1. فرصت سازی برای ورود به تعامل جنسی زن و شوهری
2. تمرکز روی تجربه لذت و تمرین آن در مرحله هیجان جنسی
3. تمرین هیجان پذیری در مرحله تهییج، همراه با تمرکز روانی شدید روی ارگاسم نرسیدن
4. انتقال احساسات و هیجانات درک شده زن توسط مرد و هشدار به عدم جهش به مرحله بعدی کارکرد جنسی: این مرحله باید با تحریک مداوم و بدون وقفه توسط مرد صورت گیرد.

 

اختلال واژینیسم و درد تناسلی- لگنی
اختلال واژینیسم انقباضی خود به خودی در عضلات خارجی اندام تناسلی و انقباض غیرارادی آن¬هاست که رابطه جنسی را غیرممکن می¬سازد.
از جمله علل این اختلال درد جنسی می¬توان به موارد زیر اشاره داشت:
 علت اصلی به محرک¬های اجتنابی و منفی وابسته به رابطه جنسی مانند تهاجم جنسی ضربه زننده مربوط است.
 رابطه دردناک
 ترس ناخودآگاه
 احساس گناه
 بیماری¬های لگنی
 آموزه های دینی غیرصحیح
 ترس از درد
 اختلال جنسی شریک جنسی
توصیه¬های درمانی:
1. ارائه تکالیفی برای هماهنگی بیشتر ذهن و بدن در زن (تکالیف یخ شکن).
2. تکلیف به همسر با محتوای مشاهده غیرفعال و بدون لمس ناحیه تناسلی همسرش.
3. لمس غیرفعال و بدون استفاده اندام تناسلی مرد توسط همسرش.
4. تکالیفی مبتنی بر فاعلیت تمام عیار زن با محوریت دخول مدرج.
5. تنظیم تکالیف دخول مدرج با هدف اکتشاف احساسات در زن (زن اجازه تجربه همه نوع احساس را دارد، به غیر از تحریک و لذت).
6. تنظیم تحریک و لذت درجه بندی شده در زن.
اختلال نعوظ
این اختلال به صورت نقص در شروع یا ادامه نعوظ در مرد خود را نشان می¬دهد. ناتوانی پایدار یا مکرر در کسب یا نگهداری نعوظ تا کامل شدن فعالیت جنسی است. این اختلال در مرحله برانگیختگی و هیجان کارکرد جنسی مرد است و ممکن است از ابتدای ازدواج وجود داشته و یا بعد از گذشت مدت زمانی از کارکرد جنسی طبیعی فرصت بروز پیدا کند.

از جمله علل این اختلال می توان به موارد زیر اشاره داشت:
 داروها + دیابت + پارکینسون + ضایعات نخاعی و بیماری¬های خود ایمنی
 اضطراب: در اغلب موارد اضطراب بیمارگونه مربود به کارکرد جنسی، مرحله برانگیختگی و نعوظ را خفه می¬کند.
 تجارب جنسی کودکی و تجاوز جنسی
 خستگی
 احساس گناه
 احساس بی¬کفایتی
 استفاده از مواد مخدر و الکل
درمان اختلال نعوظ با 4 هدف برنامه ریزی می¬شود:
هدف اول: بهبود ترس مرد از عملکرد جنسی.
هدف دوم: کمک به مرد برای این که یک شریک جنسی فعال در رابطه باشد.
هدف سوم: کاستن ترس زن درباره عملکرد جنسی مرد.
هدف چهارم: رابطه عاطفی بدون سرزنش
مراحل و توصیه¬های درمانی:
1. جلوگیری از تلاش مرد برای دخول
2. ظرفیت سازی برای اندام تناسلی مرد جهت حداقل کارکرد توسط همسرش.
3. زن باید برای اندام تناسلی مرد فرصت لمس بدون انتظار را فراهم کند (بدون انتظار فعالیت نعوظ و دخول).
4. تمرین میل دهی و نعوظ روزانه مرد توسط همسرش.
5. دخول مدرج توسط زن بدون انتظار عملکرد از مرد.
6. تمرین میل¬گیری و نعوظ در مرد به صورت درجه بندی شده.
چالش انزال زودرس در زندگی جنسی زوج¬ها
انزال زودرس با تحریک جنسی حداقلی قبل یا بلافاصله بعد از عمل جنسی رخ می¬دهد. این اختلال ممکن است از ابتدای زندگی جنسی زن و شوهر در مرد تظاهر پیدا کند یا این که بعد از گذشت مدت زمانی از کارکرد جنسی طبیعی فرصت بروز پیدا کند.
از جمله علل این اختلال می توان به موارد زیر اشاره داشت:
 شرطی شدن
 تلاش برای قدرت
 خشم ناخودآگاه
 عزت نفس پایین
 علل دارویی و مشکلات جسمی
مراحل و توصیه های درمانی:
1. لمس خشک منقطع توسط زن: این کار برای تعیین شماره طلایی انزال مرد توسط زن صورت می¬گیرد.
2. لمس تر منقطع: این مرحله با تعیین شماره انزال مرد توسط زن شروع شده و سپس با به کارگیری فن چلاندن توسط زن ادامه می¬¬یابد. به عبارتی، مدیریت انزال مرد توسط همسرش انجام می¬گیرد.
3. دخول مدرج و منقطع با فاعلیت زن. در این مرحله نیز فن چلاندن توسط زن برای مدیریت انزال همسرش به دفعات به کار گرفته می¬شود.
چالش تبدیل ارگاسم کلیتوریال به ارگاسم واژینال در زنان
علت اصلی ماندن در ارگاسم کلیتوریال به تجربیات جنسی ممتد با محوریت لذت کلیتوریس بر می¬گردد.
حرکت به سمت ارگاسم واژینال:
مرحله اول: لمس کلیتوریس با استفاده از اندام تناسلی توسط همسر.
طی کردن مسیر میل¬گیری، تحریک و تهییج جنسی در زن و سپس دخول با انگشت یا اندام تناسلی همسر.
نکته: دخول باید مدت کمی قبل از ارگاسم صورت گیرد.
مرحله دوم: از ابتدای هفته دوم در مرحله میل و تحریک جنسی زن، هر 10 ثانیه یکبار، مرد دخول با انگشت یا اندام تناسلی را انجام می¬دهد طوری که زن نیز بعد از شمارش ثانیه¬ها به طور کامل آماده این دخول می¬شود و آن را پیش بینی می¬کند.
نکته: قبل از ارگاسم یعنی در مرحله تهییج باید خول به صورت پیوسته صورت بگیرد.
مرحله سوم: دخول با انگشت یا اندام تناسلی مرد بعد از آماده شدن زن و همزمان انجام لمس کلیتوریال توسط مرد برای همسرش.
اهمیت تنوع در زندگی جنسی
ایجاد تنوع در رابطه جنسی، بدون شک از بهترین راه¬های حفظ زندگی مشترک است که در جلسات مشاوره تخصصی و حل مسایل زن و شوهری تاکید زیادی روی آن می¬شود. با ایجاد تنوع و تزریق هیجان در روابط زن و شوهری و رابطه جنسی می¬توان رنگ و بویی تازه به ¬آن دمید و آن را از یکنواختی خارج کرد. دقت در نوع و ایجاد تنوع و راهکارهای تزریق هیجان در روابط جنسی، به زنده ماندن عشق و علاقه در زوج¬ها کمک شایانی می کند و باعث روابط زن و شوهری موفق می¬شود.
بخش چهارم: دوام عشق و غنی سازی زندگی صمیمانه و جنسی زن و شوهری
مهارت جایگاه¬سازی برای زندگی جنسی: خلق فرصت برای ورود به زندگی جنسی
این مهارت همان پیوستگی زندگی جنسی به زندگی روزانه زن و شوهر است
از جمله تکالیف روانشناختی زن و شوهر در ابتدای ازدواج و بعد از آن، ایجاد یک هویت جنسی در بطن هویت زن و شوهری است. هویت جنسی به فراوانی، شدت رابطه جنسی و در دسترس بودن همسر برای ابراز احساسات جنسی گفته می¬شود. این وظیفه یا تکلیف، حس پیوند و پذیرش را به عنوان بخشی از رابطه زن و شوهری ارتقاء می¬دهد. با جایگاه قایل شدن برای هویت جنسی و پذیرش زندگی جنسی به عنوان بخشی از هویت زن و شوهری، زوجین می¬توانند علاوه بر زنده نگه داشتن عشق، شور و نشاط در زندگی، محرک¬های منفی و فشارزای زندگی را از خود دور کنند و در مکان¬ها و زمان¬هایی که برایشان خوشایند و لذت بخش است است از استرس¬های زندگی فارغ شوند.
گفتیم که یکی از بال¬های عشق، رابطه جنسی و تشکیل هوبت جنسی بین زن و شوهر است. برای رسیدن به این مهم، زن و شوهر لازم است شیوه¬های ورود به چرخه کارکرد جنسی را در برنامه روزانه خود بگنجانند. به عبارتی، به ساده¬ترین شیوه¬های ممکن احساسات و هیجانات جنسی را در هویت جنسی و زن و شوهری خود زنده نگه دارند.
یکی از ساده¬ترین تکالیف که به صورت روزانه می¬توان به زن و شوهر پیشنهاد کرد، تکلیف روزانه و برنامه¬ریزی چک کردن (لمس و نوازش) است. این تکلیف با القای نهادینه شدن این نگرش که اندام تناسلی هر عضو زوج متعلق به عضو دیگر است، به زوجین پیشنهاد می¬شود. به عبارتی، زن و شوهر این موضوع را حق طبیعی خودشان بدانند که مسئولیت چیزی که مالکشان هستند را بپذیرند. در حقیقت این مسئولیت با چک کردن، لمس و نوازش و حتی استفاده و سلامت جنسی اندام تناسلی همسر تعریف می¬شود.

دکتر آرمین فیروزی
متخصص روانشناسی بالینی و روان درمانی
WWW.Drfirouzi.com

 

دسته‌بندی سلامت جنسی زوجین مجله آموزشی - مشاوره‌ای
اشتراک گذاری
نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت

مشاوره و روان‌درمانی 

  • با خرید این گزینه می‌توانید از یک جلسه مشاوره و روان درمانی تخصصی در حوزه فردی، ازدواج، زناشویی، سلامت جنسی، خانواده و فرزندان بهره‌مند ­شوید..

لینک خرید

 1-  با خرید این گزینه می‌توانید از اشتراک یک ماهه خدمات مشاوره و روان‌درمانی تخصصی به صورت هفتگی در حوزه فردی، ازدواج، زناشویی، سلامت جنسی، خانواده و فرزندان بهره‌مند می­‌شوید. این خدمات تخصصی با تخفیف 10 درصدی ارائه ‌شوند.

لینک خرید

 2-  با خرید این گزینه می‌توانید از اشتراک دوماهه خدمات مشاوره و روان‌درمانی تخصصی به صورت هفتگی در حوزه فردی، ازدواج، زناشویی، سلامت جنسی، خانواده و فرزندان بهره‌مند می‌­شوید. این خدمات تخصصی با تخفیف 20 درصدی ارائه ‌شوند.

لینک خرید

 3-  با خرید این گزینه می‌توانید از اشتراک سه ماهه خدمات مشاوره و روان‌درمانی تخصصی به صورت هفتگی در حوزه فردی، ازدواج، زناشویی، سلامت جنسی، خانواده و فرزندان بهره‌مند می‌شوید. این خدمات تخصصی با تخفیف 30 درصدی ارائه ‌شوند.

لینک خرید

 4-  با خرید این گزینه می‌توانید از اشتراک شش ماهه خدمات مشاوره و روان‌درمانی تخصصی به صورت هفتگی در حوزه فردی، ازدواج، زناشویی، سلامت جنسی، خانواده و فرزندان بهره‌مند می‌شوید. این خدمات تخصصی با تخفیف 40درصدی ارائه ‌شوند.

لینک خرید

5-  با خرید این گزینه می‌توانید از اشتراک یک ساله خدمات مشاوره و روان‌درمانی تخصصی به صورت هفتگی در حوزه فردی، ازدواج، زناشویی، سلامت جنسی، خانواده و فرزندان بهره‌مند می­‌شوید. این خدمات تخصصی با تخفیف 50 درصدی ارائه ‌شوند.

لینک خرید